Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 168,8 pkt. wobec 175,3 pkt. w czerwcu (-3,7% m/m) i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia 2018 r. Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego 5 składowych: produktów mlecznych (-6,6% m/m), cukru (-6,0% m/m), zbóż (-3,6% m/m), oleju roślinnego (-2,9% m/m) oraz mięsa (-1,9% m/m).

W strukturze indeksu zaskoczenie stanowi spadek składowej dla cen zbóż. Wskazuje to, że w danych nie znalazł jeszcze odzwierciedlenia obserwowany w ostatnich tygodniach silny wzrost światowych cen zbóż, związany z obawami o wielkość ich tegorocznej produkcji ze względu na suszę (por. AGROpuls z 27.07.2018). W efekcie w sierpniu dojdzie najprawdopodobniej do nieznacznej korekty indeksu cen żywności FAO w górę, z uwagi na wspomniane wyżej wyższe ceny zbóż. Wzrost indeksu będzie jednak ograniczany przez oczekiwaną przez nas kontynuację spadku cen produktów mlecznych oraz cukru.

© 2024 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Menu o banku