Numer kontaktowy +48 71 354 90 09Zgubienie karty +48 71 354 90 09
Aktualności

Kontynuacja spadku cen produktów mlecznych na giełdzie GDT

Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 916 pkt. wobec 928 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 4 września br. (spadek o 1,3%), co było nieznacznie powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT pozostaje tym samym na najniższym poziomie od października 2016 r.

W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 6 z 9 jego składowych: sera Cheddar (-3,5%), pełnego mleka w proszku (-1,8%), odtłuszczonego mleka w proszku (-1,1%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-0,6%), laktozy (-0,3%) oraz masła (-0,1%). Przeciwny efekt miały wyższe ceny kazeiny podpuszczkowej (+1,7%). Maślanka w proszku oraz serwatka nie były przedmiotem aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 39 143 ton wobec 38 811 ton (+0,9%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 2 października.

Warto zauważyć, że od maja indeks zmniejszył się już o 14,0%. Zrealizował się tym samym nasz scenariusz, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen na początku br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, ceny produktów mlecznych, w tym masła powrócą do trendu spadkowego. Jednocześnie oczekujemy, że światowy rynek mleka pozostanie w spadkowej fazie cyklu do IV kw. 2019 r. (por. AGROmapa z 12.09.2018).