Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 986 pkt. wobec 1038 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 19 czerwca br. (spadek o 5,0%), co było wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Jest to już trzeci z rzędu spadek indeksu GDT. Tym samym indeks cen GDT ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia br.

W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 5 z 9 jego składowych: pełnego mleka w proszku (-7,3%), odtłuszczonego mleka w proszku (-4,6%), sera Cheddar (-4,3%), masła (-4,0%) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (-1,7%). Wzrost odnotowały natomiast ceny maślanki w proszku (+6,4%) oraz kazeiny podpuszczkowej (+3,6%). Laktoza i serwatka nie były oferowane na aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 26 519 ton wobec 21 634 ton (+22,6%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 19 lipca.

Wyniki aukcji są spójne z naszym scenariuszem, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen w I poł. br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, a także niepewnością co do skali ożywienia skupu mleka w UE, ceny produktów mlecznych powrócą do trendu spadkowego (por. AGROmapa 19.06.2018).

© 2024 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Menu o banku