Wołowina wraca do łask

GUS opublikował dziś dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.

W danych na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny (o 75% r/r do 2,1 kg). Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej konsumpcji na mieszkańca od 2011 r. Można oczekiwać, że wraz ze wzrostem zamożności polskiego społeczeństwa jej spożycie będzie stopniowo rosnąć. Wzrost odnotowała także konsumpcja drobiu (o 7,7% r/r do 29,2 kg), podczas gdy spożycie wieprzowiny obniżyło się (o 1,4% r/r do 40,8 kg). Było to związane z silnym wzrostem ceny wieprzowiny względem drobiu w II poł. ub. r.

Na uwagę zasługuje również kontynuacja utrzymującego się w ostatnich latach spożycia mleka (o 4,2% do 222 l) oraz masła (o 4,4% do 4,7 kg). Historycznie spożycie masła w Polsce spadało wraz ze wzrostem jego ceny. W efekcie, biorąc pod uwagę jego obecne rekordowe ceny można oczekiwać, że spożycie masła w 2017 r. znacząco się obniży.

Dane wskazały również na kontynuację łagodnego wzrostu spożycia warzyw (o 1,0% r/r do 106 kg) oraz owoców (o 1,9% r/r do 54 kg). Biorąc jednak pod uwagę mniejszą dostępność owoców oraz ich wyższe ceny z uwagi na wiosenne przymrozki, w 2017 r. najprawdopodobniej odnotowany zostanie spadek ich spożycia.

W trendzie spadkowym pozostaje natomiast konsumpcja ziemniaków. Ich spożycie w 2016 r. obniżyło się o 3,0% do 97 kg. Spożycie przetworów zbożowych nie zmieniło się i wyniosło 103 kg. W porównaniu do 2000 r. konsumpcja w tych kategoriach zmniejszyła się odpowiednio o 14,2% i 25,4%. W naszej ocenie istnieje niskie prawdopodobieństwo ożywienia spożycia w tych kategoriach w najbliższych latach.

© 2017 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Menu o banku