Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lipcu do 179,1 pkt. wobec 175,2 pkt. w czerwcu (+2,2% m/m), co jest jego najwyższym poziomem od grudnia 2014 r. Wzrost indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z wyższych cen 3 z 5 jego składowych: cukru (+5,2% m/m), zbóż (+5,1% m/m) oraz produktów mlecznych (+3,6% m/m). Przeciwny efekt miały niższe ceny oleju roślinnego (-1,1% m/m) oraz mięsa (-0,1% m/m). Roczne tempo wzrostu światowych cen żywności zwiększyło się w lipcu do 10,2% wobec 6,9% w czerwcu, co wynikało przede wszystkim z silnego wzrostu rocznej dynamiki cen zbóż (+9,5% w lipcu wobec -1,7% w czerwcu).

W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja wzrostu cen zbóż, które osiągnęły najwyższy poziom od lipca 2015 r. W kierunku zwiększenia ich cen oddziałują prognozy wskazujące, że w sezonie 2017/2018 odnotowany zostanie pierwszy od 5 lat spadek światowych zapasów zbóż. Wynikać będzie to z ich niższych zbiorów (m.in. ze względu na suszę w Ameryce Północnej) przy jednoczesnej stabilizacji ich światowego spożycia. Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym na początku br. światowe ceny zbóż osiągnęły minimum lokalne i w kolejnych kwartałach będą utrzymywać się w łagodnym trendzie wzrostowym (por. AGROmapa z 14.06.2017).

© 2024 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Menu o banku