Indeks cen żywności FAO zwiększył się w czerwcu do 175,2 pkt. wobec 172,7 pkt. w maju (+1,4% m/m). Wzrost indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z wyższych cen 3 z 5 jego składowych: produktów mlecznych (+8,3% m/m), zbóż (+4,2% m/m) oraz mięsa (+1,8% m/m). Przeciwny efekt miały niższe ceny cukru (-13,4% m/m) oraz oleju roślinnego (-3,9% m/m). Roczne tempo wzrostu światowych cen żywności zmniejszyło się w czerwcu do 6,9% wobec 10,2% w maju, co wynikało przede wszystkim z silnego spadku rocznej dynamiki cen cukru (-28,5% w czerwcu wobec -5,2% w maju).

W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje wzrost cen zbóż do najwyższego poziomu od czerwca 2016 r. W kierunku zwiększenia ich cen oddziałują prognozy wskazujące, że w sezonie 2017/2018 odnotowany zostanie pierwszy od 5 lat spadek światowych zapasów zbóż. Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym na początku br. światowe ceny zbóż osiągnęły minimum lokalne i w kolejnych kwartałach będą oscylować wokół łagodnego trendu wzrostowego (por. AGROmapa z 14.06.2017).

Na uwagę zasługuje również utrzymujący się od 5 miesięcy spadek cen cukru. Zrealizował się tym samym nasz scenariusz, zgodnie z którym prognozy na sezon 2017/2018 wskazujące na odbudowę światowych zapasów cukru po dwóch latach ich spadku doprowadzą do obniżenia jego ceny (por. AGROpuls z 02.02.2017).

© 2017 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.