Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 1 096 pkt. wobec 1 089 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 16 maja br. (wzrost o 0,6%), co było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT wzrósł po raz szósty z rzędu. Jest to tym samym jego najdłuższa seria wzrostów od przełomu 2014 r. i 2015 r.

W kierunku zwiększenia indeksu oddziaływały wyższe ceny 6 z 8 jego składowych, wśród których najsilniej wzrosły ceny sera Cheddar (+14,5%). Największy spadek cen odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (-2,9%). Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 22 004 t wobec 21 236 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT odbędzie się 20 czerwca.

Utrzymujący się w ostatnich miesiącach wzrost cen produktów mlecznych na aukcjach GDT nie zmienia naszego scenariusza, zgodnie z którym światowy rynek mleka znajduje się u szczytu cyklu i w III kw. br. wejdzie w spadkową fazę cyklu. Będzie to spowodowane stopniową odbudową produkcji mleka wśród jego głównych eksporterów przy jednoczesnej stabilizacji światowego popytu na produkty mleczne. Szczegółowy scenariusz dotyczący rynku mleka przedstawimy w najbliższej AGROmapie.

© 2017 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Menu o banku