Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 1 063 pkt. wobec 1 067 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 1 sierpnia br. (spadek o 0,4%), co było wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii.

W kierunku obniżenia indeksu oddziaływały niższe ceny 4 z 8 jego składowych, wśród których najsilniej spadły ceny laktozy (-4,9%). Największy wzrost cen odnotowano natomiast w przypadku kazeiny podpuszczkowej (+2,9%). Maślanka w proszku nie była przedmiotem aukcji. Nieznacznie zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 32 260 t wobec 32 768 t na poprzedniej aukcji (-1,6%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 5 września.

W strukturze danych na uwagę zasługuje drugi z rzędu spadek cen masła. Z uwagi na wysoką współzmienność cen na światowym rynku mleka można oczekiwać, że w najbliższych tygodniach znajdzie on odzwierciedlenie w obniżeniu cen masła również na rynku unijnym.

Wyniki wczorajszej aukcji GDT w połączeniu z danymi nt. skupu mleka w Nowej Zelandii, który w czerwcu zwiększył się o 21,1% r/r (najwyższy wzrost w czerwcu od 2011 r.) stanowią wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym we wrześniu światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu. Będzie wynikać to z prognozowanego przez nas wzrostu podaży mleka w Unii Europejskiej oraz w Nowej Zelandii przy jednoczesnym obniżeniu dynamiki światowego importu produktów mlecznych (por. AGROmapa z 14.06.2017). Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne w Nowej Zelandii, tempo odbudowy produkcji mleka w UE, a także dalsze kształtowanie się popytu na produkty mleczne w Chinach, charakteryzującego się istotnym udziałem czynnika spekulacyjnego.

© 2017 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.