Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 1 082 pkt. wobec 1 086 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 20 czerwca br. (spadek o 0,4%), co było powyżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii.

W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 6 z 8 jego składowych, wśród których najsilniej spadły ceny odtłuszczonego mleka w proszku (-4,5%). Największy wzrost cen odnotowano w przypadku maślanki w proszku (+10,8%). Znacząco zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 28 574 t wobec 21 171 t na poprzedniej aukcji (+35,0%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 18 lipca.

Drugi z rzędu spadek cen na aukcji GDT stanowi wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym światowy rynek mleka światowy rynek mleka znajduje się obecnie w punkcie zwrotnym i w III kw. br. wejdzie w spadkową fazę cyklu (por. AGROmapa z 14.06.2017). Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne w Nowej Zelandii, tempo odbudowy produkcji mleka w Unii Europejskiej, a także dalsze kształtowanie się popytu na produkty mleczne w Chinach, charakteryzującego się istotnym udziałem czynnika spekulacyjnego.

© 2024 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Menu o banku