Indeks cen żywności FAO zwiększył się w maju do 172,6 pkt. wobec 168,9 pkt. w kwietniu (+2,2% m/m). Wzrost indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z wyższych cen 4 z 5 jego składowych: produktów mlecznych (+5,1% m/m), oleju roślinnego (+4,7% m/m), mięsa (+1,5% m/m) oraz zbóż (+1,4% m/m). Spadek cen odnotowano jedynie w przypadku cukru (-2,3%). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności były o 10,2% wyższe, głównie dzięki wyższym cenom produktów mlecznych (+50,8% r/r) oraz mięsa (+11,3% r/r).
W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje utrzymujący się od 4 miesięcy spadek cen cukru. Zrealizował się tym samym nasz scenariusz, zgodnie z którym prognozy na sezon 2017/2018 (czyli od października br. do września 2018 r.) wskazujące na odbudowę światowych zapasów cukru po dwóch latach ich spadku doprowadzą do obniżenia jego ceny (por. AGROpuls z 02.02. 2017).

W kolejnych miesiącach oczekujemy utrzymania łagodnego wzrostu cen żywności na świecie wspieranego przez wyższe ceny zbóż, mięsa oraz oleju roślinnego. W przeciwnym kierunku będą oddziaływać niższe ceny cukru oraz produktów mlecznych. Nasze scenariusze dotyczące poszczególnych rynków rolnych przedstawimy w najbliższej AGROmapie.

© 2024 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Menu o banku