Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 1 067 pkt. wobec 1 084 pkt. na poprzedniej aukcji, przeprowadzonej 18 lipca br. (spadek o 1,6%), co było wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Jednocześnie był to najsilniejszy spadek indeksu od marca br.

W kierunku obniżenia indeksu oddziaływały niższe ceny 6 z 8 jego składowych, wśród których najsilniej spadły ceny masła (-4,9%) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (-4,9%). Wzrost cen odnotowano jedynie w przypadku pełnego mleka w proszku (+1,3%) oraz maślanki w proszku (+0,4%). Znacząco zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 32 768 t wobec 26 688 t na poprzedniej aukcji (+22,8%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 15 sierpnia.

W strukturze danych na uwagę zasługuje najsilniejszy spadek cen masła od lipca 2016 r. Z uwagi na wysoką współzmienność cen na światowym rynku mleka można oczekiwać, że znajdzie on odzwierciedlenie w obniżeniu cen masła również na rynku unijnym. Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym w najbliższych miesiącach światowy rynek mleka wejdzie w spadkową fazę cyklu, co wynikać będzie z prognozowanego przez nas wzrostu podaży mleka w Unii Europejskiej oraz w Nowej Zelandii przy jednoczesnym obniżeniu dynamiki światowego importu produktów mlecznych (por. AGROmapa z 14.06.2017). Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne w Nowej Zelandii, tempo odbudowy produkcji mleka w UE, a także dalsze kształtowanie się popytu na produkty mleczne w Chinach, charakteryzującego się istotnym udziałem czynnika spekulacyjnego.

© 2017 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Menu o banku