Indeks cen żywności FAO wyniósł 150,2 pkt. w lutym wobec 150,0 pkt. w styczniu, kształtując się nieznacznie powyżej swojego 7-letniego minimum. Na stabilizację indeksu w lutym złożyły się spadki jego składowych dla cukru (-6,2% m/m), produktów mlecznych (-2,1%) oraz zbóż (-0,6%), które zostały skompensowane przez wyższe wartości składowych indeksu dla oleju roślinnego (+8,0% m/m) oraz mięsa (+0,7%).

W strukturze indeksu na szczególną uwagę zasługuje silny miesięczny wzrost składowej indeksu dla oleju roślinnego. Zgodnie z komunikatem FAO wzrost cen oleju roślinnego w lutym wynikał z wyższych cen oleju palmowego. Ten z kolei był związany z obniżeniem szacunków jego zapasów oraz produkcji w pierwszych miesiącach br. w Azji Południowo-Wschodniej, będącej głównym producentem oleju palmowego. Z uwagi na wysoką współzmienność cen olejów roślinnych, wyższe ceny oleju palmowego przełożyły się na wzrost cen innych olejów roślinnych, w tym oleju sojowego. Od drugiej połowy lutego obserwowany jest spadek cen kontraktów na oleje roślinne, w tym na olej palmowy na światowych giełdach. Wynika on z obniżenia prognoz importu z Chin i Indii, będących jednym z największych importerów oleju palmowego na świecie oraz mającego miejsce w ostatnich dniach umocnienia malezyjskiego ringgita względem dolara, które oddziałuje w kierunku spadku popytu na malezyjski olej palmowy (Malezja odpowiada za prawie 40% światowego eksportu oleju palmowego). W efekcie oczekujemy, że w marcu składowa dla cen oleju roślinnego obniży się, co będzie oddziaływało w kierunku kontynuacji spadku cen żywności na świecie.

© 2016 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.