Wczoraj miała miejsce aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT ustabilizował się na poziomie zbliżonym do poprzedniej aukcji, która miała miejsce 1 czerwca br. i wyniósł 696,4 pkt. wobec 696,5 pkt. Oczekiwania rynku przybliżane kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz masło odwodnione na giełdzie w Nowej Zelandii (New Zealand Exchange) wskazywały na nieznaczny wzrost indeksu. Mimo stabilizacji wartości indeksu na wczorajszej aukcji na uwagę zasługuje kontynuacja szerokiego zakresu wzrostu cen jego składowych. W kierunku zwiększenia indeksu oddziaływały wyższe ceny 5 z 8 jego składowych, wśród których najsilniejszy wzrost cen odnotowano w przypadku sera Cheddar (+6,9%), masła (+5,3%) oraz masła odwodnionego (+4,4%). Ich wyższe ceny zostały jednak skompensowane przez spadek cen maślanki w proszku (-6,6%), pełnego mleka w proszku (-4,5%) oraz kazeiny podpuszczkowej (-0,4%). Zmniejszeniu uległa ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 23 089 t wobec 24 046 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT będzie miała miejsce 5 lipca.

Kontynuacja szerokiego zakresu wzrostu cen na wczorajszej aukcji GDT stanowi wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym mamy obecnie do czynienia z punktem zwrotnym w cyklu na globalnym rynku mleka i w IV kw. rozpocznie się trwały wzrost cen mleka i produktów mlecznych na światowym rynku (por. AGROmapa z 15.06.2016).

© 2016 Credit Agricole Bank Polska S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.